Pęczotto z dynią, cukinią i jarmużem - tym daniem właśnie rozpoczynam sezon dyniowy, na który zawsze czekam. Dzięki dyni obiad wyszedł nie tylko kolorowy, lekko słodkawy, ale także kremowy. Takie pęczotto na długo Was nasyci i rozgrzeje w chłodne dni. Możecie użyć dowolnej kaszy lub ryżu. Mi najbardziej smakuje z pęczakiem. Smacznego 🙂
Składniki:
- 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 garstki jarmużu
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- szczypta wędzonej papryki
- suszone oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę (ja kroję dynię
najpierw w paski, paski obieram obieraczką do warzyw i potem kroję w
kostkę). Cukinię umyj, nie obieraj, pokrój w plasterki. W dużym garnku
rozgrzej trochę oleju i podsmaż dynię i cukinię. Gdy się zarumienią,
zdejmij na talerz.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, zeszklij w
garnku po dyni (dolej trochę oleju). Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku,
szczyptę wędzonej papryki i suszone oregano. Smaż chwilę, aż przyprawy
będą intensywnie pachnieć, a cebula będzie złota.
Do garnka z
warzywami wsyp kaszę pęczak i soczewicę, podsmaż chwilę i zalej połową
bulionu. Zagotuj, zmniejsz ogień, garnek przykryj i gotuj danie ok. 15
min. Po tym czasie dodaj dynię, cukinię, jarmuż. Wymieszaj. Wlej resztę
bulionu i gotuj kolejne 15 min, mieszając kilka razy.
Kasza powinna być miękka, wchłonie nadmiar płynu i powstanie kremowy sos. Jeśli płynu będzie za mało, wlej trochę wody. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Podawaj gorące.
Kocham kaszę i cukinie!
OdpowiedzUsuńtym bardziej polecam to danie :)
Usuńpyszne jesienne danie :)
OdpowiedzUsuńoj tak, kojarzy mi się z jesienią :)
Usuń